Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
επιστροφή στα νέα

Την αναγκαιότητα για συνεργασία πρός την εκδημοκρατικοποίηση της ελληνικής έρευνας ανέδειξε το Συμπόσιο για την Ανοικτή Επιστήμη

Με όραμα την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανοικτή Επιστήμη, το Συμπόσιο “Aνοικτή Επιστήμη στον ελληνικό ερευνητικό ιστό: ερευνητικές διαδικασίες, ερευνητικά δεδομένα, συνεργασίες” που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” (29-30 Νοεμβρίου, Αθήνα, Πολυχώρος Αθηναΐς) συγκέντρωσε εκπροσώπους από την ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο των βιβλιοθηκών και της πολιτικής σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο εργασιών, συζητήσεων και ζυμώσεων, καθοριστικών για το μέλλον της ελληνικής έρευνας.

Περισσότεροι από 200 σύνεδροι ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε υποδομές, υπηρεσίες, πολιτικές και νομικά ζητήματα γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη, ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με νέα εργαλεία, υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογίες που υποστηρίζουν την Ανοικτή Επιστήμη.

Στο πλαίσιο προαγωγής της διεπιστημονικότητας και της Ανοικτής Επιστήμης, το ΕΚ “Αθηνά” δρα από το 2008 ως ένας από τους συντονιστές του πανευρωπαϊκού έργου για την Ανοικτή Πρόσβαση και την Ανοικτή Επιστήμη - OpenAIRE, ενός από τους πυλώνες του European Open Science Cloud (EOSC). Με έμφαση στις δράσεις του ελληνικού κόμβου OpenAIRE, και σε συνεργασία με τον ελληνικό κόμβο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τα ερευνητικά δεδομένα - RDA-Europe, και της Ελληνικής Υπηρεσίας Δεδομένων - HELIX, το διήμερο Συμπόσιο αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα διαλόγου και ανοικτής συζήτησης για τη θεσμοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής για την Ανοικτή Επιστήμη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτάθηκε ο (επανα)σχηματισμός Υψηλού Επιπέδου Εθνικής Ομάδας Ανοικτής Επιστήμης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Επιπλέον, με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εργασίας, για τις θεσμικές πολιτικές και τα αποθετήρια. Ειδικότερα, για την ανοικτή πρόσβαση στις δημοσιεύσεις, συμφωνήθηκε ότι οι οργανισμοί που εκπροσωπούν τον ελληνικό κόμβο OpenAIRE (ΕΚ “Αθηνά” και Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - ΣΕΑΒ) μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις υλοποίησης. Όσον αφορά τα ερευνητικά δεδομένα, η Εθνική Υπηρεσία Δεδομένων - HELIX, θεωρήθηκε ως βασική πρωτοβουλία για την υποδοχή και προώθηση της διαχείρισης δεδομένων και των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το EOSC.

Τέλος, το Συμπόσιο ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της κοινής σύμπραξης και κατανόησης του ευρύτερου θεσμικού τοπίου στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της επιστήμης. “Αυτό το ταξίδι να το κάνουμε όλοι μαζί, όχι μόνο επειδή είναι ευχάριστο αλλά επειδή είναι αναγκαίο” σημειώνει η Ναταλία Μανωλά, Διευθύνουσα OpenAIRE.

Στον ιστότοπο του ΕΚ “Αθηνά”, στη σελίδα του Συμποσίου για την “Ανοικτή Επιστήμη στον Ελληνικό Ερευνητικό Ιστό: Ερευνητικές Διαδικασίες, Ερευνητικά Δεδομένα, Συνεργασίες”, μπορείτε να βρείτε υλικό για το Συμπόσιο, απολογιστικό κείμενο, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.

TAGS
Σχετικοί ιστότοποι
Σχετικές εκδηλώσεις
Συμμετέχοντες οργανισμοί